Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοφανής μάχη εξουσίας στην ΙΚΕΑ

Πρωτοφανής μάχη εξουσίας στην ΙΚΕΑΗ ΙΚΕΑ μπορεί να έχει 139.000 εργαζόμενους, αλλά μέχρι τώρα όλες τις αποφάσεις τις παίρνει μόνο ένας άνδρας: Ο Ingvar Kamprad, ιδρυτής της εταιρίας πριν από 70 χρόνια, του οποίου τα αρχικά είναι μάλιστα τα δύο πρώτα γράμματα στο όνομα της ΙΚΕΑ. Η πρωτοφανής δημόσια κόντρα που έχει ξεσπάσει για το ρυθμό της επέκτασης της εταιρίας όμως, φέρνει στο φως ότι η εξουσία του απειλείται. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Mikael Ohlsson σε πολλές συνεντεύξεις του δήλωσε ότι στόχος της ΙΚΕΑ είναι να επιταχύνει το ρυθμό επέκτασης από 11 υποκαταστήματα τον χρόνο σε 20 με 25. Η αντίδραση του κ. Κamprad ήταν άμεση. Σε συνέντευξή του σε σουηδική εφημερίδα διερωτήθηκε «Πως είναι αυτό δυνατόν;». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι 10 νέα καταστήματα κάθε χρόνο είναι ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης. Θυμάται άλλωστε, ότι στο παρελθόν οι βεβιασμένες κινήσεις είχαν οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας της εταιρείας. 

Έκτοτε, η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Ο πρόεδρος της ΙΚΕΑ δηλώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι ο ρυθμός των υποκαταστημάτων, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης πωλήσεων και σε αυτό τον στόχο συμφωνούν όλοι. 

Η δημόσια κόντρα όμως, έχει προκαλέσει εντύπωση, δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Κamprad σπανίως μιλάει δημόσια. «Ορισμένοι ανησυχούν ότι η τρέχουσα διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο ενδέχεται να προσπαθεί να περιορίσει τη μαζική επιρροή του κ. Κamprad στην εταιρεία. Την στάση αυτή υιοθετεί ένα από τα στελέχη του ΙΚΕΑ, ο οποίος ρώτησε μάλιστα το δ.σ. «Γιατί πρέπει να ακούμε έναν γέρο;» αποκαλύπτουν οι Financial Times. 

Οι εσωτερικές κόντρες πάντως, φέρουν και ένα ακόμη ζήτημα στην επιφάνεια: τι μέλλει γενέσθαι με την ΙΚΕΑ μετά την απομάκρυνση του 86χρονου πλέον Κamprad. «Από την στιγμή που θα υπάρξει η σταδιακή απομάκρυνσή του από το τιμόνι της ΙΚΕΑ θα υπάρξει αδιαμφισβήτητα ένα κενό εξουσίας. Δεδομένου ότι είναι τόσο ενεργός και τόσο ηγετικός... το κενό θα είναι τεράσιο» αναφέρει ο Johan Stenebo, πρώην βοηθός του ιδρυτή της ΙΚΕΑ. 
euro2day.g

Δεν κοιτάνε να ρίξουν τις τιμές τους στην Ελλάδα, λέω γω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου