Social Icons

twitterfacebook

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Τζάμπας και το...της μάνας του

Προς αποφυγή παρεξήγησης, αναφερόμαστε στο λουρί της μάνας του.

Πραγματικά, δεν ξέρω τι με ενοχλεί περισσότερο, μια κακογυρισμένη δυσφήμηση (γιατί διαφήμιση δεν τη λες επ' ουδενί) ή το γεγονός ότι μας σερβιρίστηκε αυτό το υποπροϊόν ασύλληπτης βλακείας στις οθόνες μας; Ανάλυση λοιπόν.

Καταρχήν, πάρα πολλά μπράβο στην διαφημιστική που συνέλαβε αυτό το consept, το εκτέλεσε και έταξε αποτελέσματα στον πελάτη της. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή ότι ο πελάτης δεν έχει την παραμικρή ιδέα της αγοράς στην οποία απευθύνεται και την συγκρίνει με τις αγορές που ξέρει (βλέπε Κεντρική Ευρώπη-Γερμανία), ή ότι η διαφημιστική που γύρισε αυτό το spotάκι, το πούλησε τόσο καλά που ο πελάτης το κατάπιε αμάσητο. Αν ισχύει ο δεύτερος λόγος, τότε όλα έχουν να κάνουν με το γούστο του καθενός. Δεν είναι απαραίτητο ότι επειδή αυτό το spot προσβάλει την δική μας αισθητική, θα ενοχλεί και όλους τους άλλους. Μπορεί μάλιστα να αρέσει και σε κάποιους. Αν ισχύει όμως ο πρώτος λόγος, τότε η συγκεκριμένη εταιρεία έχει παίξει κι έχει χάσει. Πολύ μάλιστα. Ίσως θα'πρεπε να αναλογιστούν και το λόγο που τα καταστήματά τους είναι άδεια (ενώ στην αρχή δεν ήταν)  και αναγκάζονται να συρρικνωθούν και όχι ν'αναπτύσσονται. Δεν φταίει μόνο η κρίση για την μείωση, αλλά πολλοί παράγοντες που κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν τους καταλαβαίνουν.

Η ουσία όμως ποια είναι: Ότι αυτό το δυσφημιστικό είναι προσβλητικό για το κοινό που απευθύνεται. Δηλαδή, στο συγκεκριμένο κατάστημα, πάνε μόνο οι τζαμπατζήδες, οι ρακοσυλλέκτες (βλέπε σκηνή που η γριά μαζεύει ότι πετάει το...κοινό), τα ασπόνδυλα, χωρίς ίχνος αυτοεκτίμησης και ευπρέπειας (βλέπε σκηνή όπου η γριά, τέλος πάντων, παίρνει εφημερίδα) και γενικά οι ζήτουλες. Αυτό είναι λοιπόν το target group που στοχεύει η αλυσίδα; Μπράβο σας, πετύχατε!

Εμένα, σαν καταναλωτή, με προσβάλει, αυτό το διαφημιστικό. Δεν είμαι ξελιγωμένος (ακόμα, αν και όλοι οι αλήτες προσπαθούν να με κάνουν), και δεν δέχομαι να πατήσω το πόδι μου κάπου που μου δείχνουν ότι με θεωρούν έτσι. Σαν τηλεθεατή, με αηδιάζει να βλέπω μια κ...γρια να βγάζει μια μασέλα κοκ. Και γι'αυτό και αλλάζω κανάλι, όποτε βλέπω αυτό το πράγμα. Σαν Έλληνα, με προσβάλει να με θεωρούν κάποιοι "ανώτεροι", σαν Τζάμπα. Δεν είμαι Τζάμπας. Για την ακρίβεια, είμαι ένα κορόιδο, που πληρώνει 20% και 30% παραπάνω στα ίδια προϊόντα, απ' ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (χαίρε ΙΚΕΑ). Άρα λοιπόν η συγκεκριμένη αλυσίδα, θα πρέπει ν'αναρωτηθεί ΣΟΒΑΡΑ αν η καμπάνια της πετυχαίνει τους στόχους της. Αν είχε σαν στόχο το να μην θέλει κανένας να πατήσει στα καταστήματά της, την ιδία δυσφήμηση και απέχθεια, τότε ΝΑΙ η εκστρατεία της πέτυχε.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, έφτασα σε εσάς ύστερα από γκουγκλάρισμα.
    Έψαχνα να βρω αν υπάρχει άνθρωπος σε τούτη τη χώρα που να έχει θιχτεί/προσβληθεί/διαολιστεί με αυτή την άθλια διαφήμιση.
    Μόνο εσάς βρήκα.
    Είμαστε για τα μπάζα.
    Είμαστε τελειωμένοι ως λαός...
    Δείτε τη δική μου ανάρτηση:
    http://anatolikatisedem.blogspot.gr/2012/11/blog-post_30.html
    Να είστε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την είδαμε, μπράβο αν και λίίίγο δεικτική ανάρτηση, παραταύτα απόλυτα σωστή. Έχουν προσβληθεί πολλοί περισσότεροι απ'ότι πιστεύεις, απλά δεν ασχολούνται. Μέγα λάθος...

      Διαγραφή
    2. προς Ανατολη η οποια γραφει..
      Μόνο εσάς βρήκα.
      Είμαστε για τα μπάζα.
      Είμαστε τελειωμένοι ως λαός...

      ΒΡΗΚΕΣ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΛΟΓΚ, ΔΙΟΤΙ "ΒΛΕΠΕΙΣ" ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ.
      ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΨΑΞΩ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΙΧΘΗ?
      ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΙΠΟΤΕ! ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ [ΔΕΝ ΕΠΙΤΙΘΕΜΑΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ]
      σταματειστε να θελετε να "αφυπνισετε 10 εκατ Ελληνες, ΔΕΝ γινεται. Ειμαστε περισσοτεροι απο 500.000 συνειδητοι, οι χωρες διοικουνται με πολυ λιγοτερους. Ας συν-βρεθουμε και ας παρουμε την πατριδα στα χερια μας. Μετα θα στειλουμε αυτους που φτιαχνουν τετοιες βρωμιες να καθαριζουν βοθρους

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ μου για ποιο λόγο απαντάς, αφού δε σε ενδιαφέρει το θέμα,το οποίο όπως δηλώνεις δε γνωρίζεις;
      Η άποψη μου αφορά αποκλειστικά αυτά τα εκατομμύρια Ελλήνων οι οποίοι παρακολουθώντας τηλεόραση προσβλήθηκαν (αν προσβλήθηκαν), με το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κατασκεύασμα.
      Σκεφτείτε μόνο τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν με μια δήλωση του Τατσόπουλου κι έπειτα βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
      Δεν προσπαθώ να αφυπνίσω κανέναν.
      Απλά διαπιστώσεις κάνω.

      Διαγραφή