Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Bundesbank: Έξοδος της Ελλάδας θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης


Επισημαίνοντας πως το εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητο, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει σε μελέτη της πως έξοδος της Ελλάδας ισούται με το τέλος της Ευρωζώνης.
Bundesbank: Έξοδος της Ελλάδας θα σημάνει το τέλος της ΕυρωζώνηςΣύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν οι Financial Times της Γερμανίας, το συμπέρασμα της Bundesbank είναι πως κανείς δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ και ότι η διατήρηση του ευρώ προϋποθέτει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη όλες οι χώρες - μέλη της.
Ωστόσο, στη μελέτη αποσαφηνίζεται επίσης ότι για τη διαρκή συμμετοχή κάθε χώρας - μέλους σε μία νομισματική ένωση είναι απαραίτητες δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές  οι οποίες θα λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προϋποθέσεις του κοινού νομίσματος και της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Βάσει οικονομετρικού μοντέλου που λαμβάνει υπόψη πληθώρα παραγόντων, οι οικονομολόγοι της Bundesbank εξέτασαν το ερώτημα εάν θα ήταν προτιμότερη η υιοθέτηση άλλου νομίσματος για τις χώρες του ευρώ.
Η Τράπεζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα δεν θα ευνοούσε καμία από τις οικονομίες των σημερινών κρατών - μελών.
Μάλιστα σημειώνεται πως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται ήδη στην ΟΝΕ θα έχουν καλύτερη τύχη εντός Ευρωζώνης.
Η θέση αυτή ερμηνεύεται από τους Financial Times Deutschland, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ως στήριξη προς την Αθήνα, ειδικά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.
Η Bundesbank πάντως επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμόζεται συνετή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική πολιτική, προκειμένου κάθε χώρα να εξασφαλίζει "χωρίς άγχος" την παραμονή της στην Ευρωζώνη.



Τι το λες και δεν το κάνεις; Άντε να τελειώνει η αγωνία μας, έχει και Sila το βράδυ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου