Social Icons

twitterfacebook

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σημειολογία στο …φουλ στην “πρώτη” της AlphaEurobank

Άρχισαν τα όργανα...

"Στην λιτή συνέντευξη τύπου που έδωσε η διοίκηση της νέας τράπεζας AlphaEurobank στο ξενοδοχείο Χιλτον εξήχθησαν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με την ανθρωπογεωγραφία του νέου mega σχήματος.

Όσοι βρέθηκαν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο του γνωστού ξενοδοχείου (ιδιοκτησίας της Alpha Bank) στο....
κέντρο της Αθήνας στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Αυγούστου βλέποντας πρόσωπα και καταστάσεις καταλάβαιναν την ουσία των πραγμάτων έτσι όπως πάνε να διαμορφωθούν.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό (σχολιάστηκε πάντως ότι δεν ήταν κλίμα γάμου) ενώ ήταν σαφές από τα πρόσωπα που προσπαθούσαν να χαμογελάσουν ότι κάποιοι είναι οι χαμένοι και κάποιοι οι κερδισμένοι (στις καρέκλες).

Τα περισσότερα στελέχη των δυο τραπεζών ήταν σε πλήρη αμηχανία. Άλλοι το έδειχναν, άλλοι το έκρυβαν. Άλλωστε είναι λογικό. Από τώρα έως την πλήρη συγχώνευση που θα πραγματοποιηθεί σε 3-4 μήνες κάποιοι από τους σημερινούς αξιωματούχους θα αποχωρήσουν και κάποιοι άλλοι ενισχυθούν.

Πρώτοι γύρω στις 14.00 μπήκαν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα οι επικεφαλής της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, Νίκος Καραμούζης, Βύρων Μπαλλής και Μιχάλης Κολακίδης. Οι 4 άνδρες ανέμεναν την έλευση του προέδρου του νέου σχήματος. Πραγματικός τζέντλεμαν ο Γιάννης Κωστοπουλος δεν τους άφησε να περιμένουν.

Πράγματι, 4-5 λεπτά αργότερα εισήλθε στην αίθουσα ο γνωστός τραπεζίτης έχοντας δίπλα του τον στενό του συνεργάτη και διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Δημήτρη Ματζούνη.

Στο πάνελ των ομιλητών ανέβηκαν οι κ. Κωστοπουλος (πρόεδρος της Alpha), Τίμος Χριστοδούλου (μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank), Δημήτρης Ματζούνης (διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank) και Νίκος Νανοπουλος (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank).

Οι τέσσερις άνδρες μίλησαν με την σειρά και αναφέρθηκαν στη μεγάλη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο Γιάννης Κωστοπουλος όταν ολοκληρώθηκε η εισήγηση των 4 τραπεζιτών, έπιασε το χέρι του Τίμου Χριστοδούλου θυμίζοντας του ότι γνωρίζονται για περισσότερα από 50 χρόνια. Στη συνέχεια ο καπετάνιος του τραπεζικού συστήματος είπε στον κ. Χριστοδούλου ότι τους γνώρισε ο πρώτος επικεφαλής της Ευρωεπενδυτικής (η τράπεζα που στην συνέχεια μετατράπηκε σε EFG Eurobank -Εργασίας) και στενός φίλος του Γιάννη Λάτση, τραπεζίτης Γιώργος Γόντικας, ο οποίος παρά το προχωρημένο της ηλικίας του δεν ήθελε να λείπει από αυτή την ιστορική στιγμή. Ήταν παρών και για αυτό τον λόγο καταχειροκροτήθηκε.

Ο Γιάννης Κωστοπουλος φαινόταν ευτυχισμένος καθώς πέρα από το σημαντικό ποσοστό που θα έχει στην κατοχή του στην νέα υπερτράπεζα θα έχει και τον πρώτο λόγο στις εσωτερικές εξελίξεις. Άλλωστε η οικογένεια του είναι τραπεζίτες 150 χρόνια τώρα.

Σε κάθε περίπτωση έλεγε τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους του κρατιδίου του Κατάρ επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχουν λίγα χρόνια παρουσίας στο μετοχικό κεφαλαίο της Alpha (από το 2008) αλλά υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι η εμπιστοσύνη είναι τόσο μεγάλη που κάποιες φορές τους ενημέρωσαν για τις αποφάσεις που ελάμβαναν πολλές ημέρες μετά. Υπονοώντας, προφανώς, ότι η αρνητική απάντηση που δόθηκε στην διοίκηση της Εθνικής δεν ήταν σε γνώση των επικεφαλής του Fund του Κατάρ.

Ένας άλλος λόγος που κάνει τον κ. Κωστόπουλο να χαμογελά είναι ότι το νέο σχήμα θα έχει το σήμα της Alpha Bank το οποίο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του ιδίου του μεγαλοτραπεζίτη όταν καθιερώθηκε προ ολίγων ετών. Για τον ίδιο είναι μείζονος σημασίας θέμα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι δυο πλευρές προχώρησαν στην μεταξύ τους συμφωνία με την συμμετοχή του κρατιδίου του Κατάρ υπό τον φόβο της περαιτέρω χρηματιστηριακής κατάρρευσης και εν όψει της ένταξης κάποιων τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο πλευρές άρχισαν να συζητούν όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του νέου σχήματος Γιάννης Κωστοπουλος προ δυο εβδομάδων όταν πλέον οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαν καταρρεύσει και τίποτα δεν φαίνονταν στον ορίζοντα ότι είναι ικανό να σταματήσει την επερχόμενη θύελλα."
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου