Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Το μνημόνιο της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αναγκάζεται να μπει ξανά σε πολιτική σκληρής λιτότητας λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων της, που αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 60 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ακόμη και η μετοχική της σύνθεση παραμένει εύθραυστη.

Για ακόμη μια φορά στην ΑΕΚ αναγκάζονται να ακολουθήσουν σκληρή πολιτική λιτότητας για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Ο Σταύρος Αδαμίδης καλέιται να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ΑΕΚ, ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της παραμένοντας, παράλληλα ανταγωνιστική. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί αυτή η σκληρή πολιτική αναμένεται να είναι τουλάχιστον δυο χρόνια, όμως είναι απαραίτητο καθώς θα εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ένωσης.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να ζει μόνο με τα έσοδα της, καθώς δεν υπάρχει επενδυτής στην ομάδα, την ώρα που μεγάλο μέρος ακόμη και αυτών των εσόδων θα πρέπει να πηγαίνουν στην κάλυψη των παλαιότερων… αμαρτιών.

Αυτό σημαίνει πως εάν η ΑΕΚ υπολογίζει έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα που θα κοστίζει το πολύ 15 εκατομμύρια ευρώ, με τα υπόλοιπα πέντε να πηγαίνουν στα λειτουργικά κόστη της ομάδας και στην κάλυψη των χρεών που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Φυσικά στην ΑΕΚ αναζητούν έναν παράγοντα που θα αναλάβει το βάρος αυτών των χρεών, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Ακόμη και το μέγεθος των οφειλών συνιστά λόγο που αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές. Οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η ΑΕΚ που πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε με οφειλές 16 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την εισαγωγή της στο άρθρο 44, που μαζί με το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος έφτανε τα 23,3 εκατομμύρια ευρώ, πλέον έχει αγγίξει αυτό το μεγάλο νούμερο.

Τα 60 αυτά εκατομμύρια χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από υποχρεώσεις όπως το μπάτζετ, παροχές, ενοίκιο του ΟΑΚΑ, λειτουργικά έξοδα, εφορία, ΙΚΑ και ούτω καθεξής. Αυτές οι υποχρεώσεις αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη υπάρχουν 15 εκατομμύρια ευρώ διακανονισμένων οφειλών προς την Εφορία, 7 εκατομμύρια σε τράπεζες για δανεισμούς, 6.5 εκατομμύρια σε προμηθευτές, ενώ δεν εξυπηρετούνται οι δόσεις για το ομολογιακό δάνειο της Morgan Stanley με την οποία διαπραγματεύεται η διοίκηση.

Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο δυσβάσταχτα, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι μέτοχοι όχι απλά δεν δείχνουν διάθεση να βάλουν χρήματα στην ΑΕΚ, αλλά δείχνουν τάσεις φυγής.

Ο Πέτρος Παππάς δεν θέλει να έχει όλο το βάρος πάνω του και έχει ζητήσει λαϊκή συμμετοχή ανοίγοντας την ΠΑΕ σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον.

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Νοτιάς δεσμεύεται με την ΑΕΚ μέσω του προπονητικού για 12 χρόνια και η ΠΑΕ πρέπει να του καταβάλει μίσθωμα για αυτό το χρονικό διάστημα 720.000 ευρώ. Είναι πιθανώς ο τρόπος που θα στηρίζει την ομάδα, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που λένε πως δεν θα πάρει αυτά τα χρήματα.

Σύμφωνα με το «Goal News» είναι τέτοια η απροθυμία του να ανοιχτεί παραπάνω απου αρνήθηκε να συνεισφέρει ακόμη και για τον χορό των Ενωσιτών του εξωτερικού.

Σαφώς πέρα από τα οικονομικά η ΑΕΚ θα πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική ακόμη και με το χαμηλό μπάτζετ που θα υπάρχει. Σε αυτό μεγάλο μέρος των ελπίδων στηρίζεται στον Μανόλο Χιμένεθ και το πλάνο του που στηρίζεται στην δουλειά με νεαρούς ποδοσφαιριστές που αναδεικνύονται μέσω του συλλόγου. Ωστόσο ακόμη και αν αποχωρήσει στην ΑΕΚ θεωρούν ότι μπορούν να βαδίσουν στο μοντέλο του ακόμη και με κάποιον άλλο προπονητή.

Μεγάλη σημασία στο μπάτζετ και στην κάλυψη των υποχρεώσεων θα παίξουν οι πωλήσεις παικτών. Στην ΑΕΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι παίκτες πωλούνται, εάν φυσικά ικανοποιηθούν οικονομικά. Κώστας Μανωλάς και Γρηγόρης Μάκος είναι οι παίκτες που είναι επικρατέστεροι για να φέρουν λεφτά στα ταμεία της ομάδας με δεδομένο το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτούς από ομάδες του εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι η μοναδική μακροπρόθεσμη λύση για τον σύλλογο είναι η δημιουργία ενός γηπέδου, το οποίο ωστόσο μπορεί να καθυστερήσει ακόμη με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΑΕΚ να εξετάζει το ενδεχόμενο της Ριζούπολης και της παράλληλης χρήσης του ΟΑΚΑ για τα ευρωπαϊκά ματς.

http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου